Afspraak maken Medisch dossier inzien

966 81 11 11

IMED LEVANTE voert haar eerste TAVI uit.

Persberichten | 2 de Junio de 2016

Een transkatheter aortaklepvervanging, of TAVI (trasncatheter aortic valve implantation) wordt uitgevoerd bij patiënten met ernstige aortaklepstenose (vernauwing van de aortaklep waardoor de correcte bloedtoevoer van het hart naar de aorta en rest van het licham wordt belemmerd). Het betreft een ingreep waarbij een biologische klep via een catheter naar de klep van de patiënt wordt gebracht en vervolgens d.m.v. van een ballon wordt opgeblazen. De biologische klep breidt zich hierdoor uit, wordt de natuurlijke klep van de patiënt vervangen en wordt correcte bloedtoevoer weer mogelijk.

Hedendaags is de eerste behandelingsoptie voor patiënten met aortaklepstenose nog steeds de open hart chirurgie. D.m.v. een speciale zaag wordt het de borstkas opengemaakt, de falende klep verwijderd en vervangen door de prothese. Desalniettemin zijn er patiënten bij wie deze chirurgie niet raadzaam is of het risico te hoog is vanwege gevorderde leeftijd of die lijden aan andere aandoeningen die het post-operatieve herstel kunnen bemoeilijken. Bij deze patiënten wordt TAVI aangeraden met vergelijkbare slagingspercentage als open hart operaties, en hogere slagingspercentage dan bij alleen medische behandeling. In sommige gevallen, en om hoog chirurgisch risico te vermijden kan TAVI zelfs worden overwogen als alternatief voor chirurgie; bijvoorbeeld bij ernstig verkalkte slagaders, patiënten die radiotherapie hebben ondergaan op de borstkas o bij dragers van by-pass.

Het al dan niet in aanmerking komen voor TAVI is afhankelijk van het team hartspecialisten, die een uitgebruid individueel onderzoek doen van patiënten en de voor hen meest geschikte behandelmethode. Hierbij worden de risico’s beoordeelt van elke patiënt, de technische mogelijkheid van uitvoering van TAVI en de meest geschikte interventie-methode

[ES][GR] TAVI IMED Levante

Het eerste geval dat in IMED Levante werd behandeld betrof een patiënte van 86 jaar oud, waarbij ernstige aortaklepstenose werd vastgesteld en die met spoed werd opgenomen vanwege hartfalen. Vanwege haar gevorderde leeftijd en haar zwake toestand werd afgezien van open hart chirurgie en in plaats hiervan gekozen voor TAVI. Er werd een CT Scan met contrast verricht om sterkte van de bloedvaten te meten waardoor de katheter naar binnen werd geschoven, en een ecocardiogram om juiste prothese te kunnen bepalen. Op de dag van operatie werd in de Hemodynamiek zaal de prothese geplaatst door een multfunctioneel team bestaandt uit Dr. Mainar, specialist in hemodynamiek die meer dan 100 TAVI heeft uitgevoerd, Dr. Ventura, hartchirurg, Dr. Oliver, cardiologe, Dr. Sales, anaesthesist en verplegingspersoneel.

Het proces verliep succesvol en de prothese kon zonder complicaties worden geplaatst. Op dit moment verkeerd de patiënte stabiel en zonder symptonen en is ze gerepatriërd naar haar land van herkomst..

  • TAVI IMED